Poptáváte dle ceníku lešení v půjčovně a půjde o rozsáhlou akci, například zateplování fasády bytového domu? V současné době jsou v naší zemi stále objekty, které vytápí obytné prostory nehospodárným způsobem, a zateplování je vhodné řešení, jak ušetřit nemalé peníze v rodinném rozpočtu. Jestliže se dohodnete a jste si jisti, že zvládnete tuto práci svépomocí, například pokud je v místě přítomen stavební dozor a zkušení řemeslníci, kteří již mají podobné akce za sebou, neměl by to být problém. Vytvoříte předběžný projekt s nákladovou kalkulací, nachystáte potřebné nářadí a materiál a pak už jen zbývá osadit objekt lešením a pustit se do práce.

montáž lešení

Montáž svépomocí raději ne

Montáž lešení je zdánlivá banalita, ale brzy se přesvědčíte o tom, že to zdaleka není pravda. V první řadě musíte mít zpevněné podloží a začít stavět lešení na dostatečně pevném a rovném povrchu. Při výstavbě se objevují některé momenty, které vás mohou ohrozit na životě, například ve chvíli, kdy položíte nad hlavu pochozí patro, musíte na něj pak vylézt a usadit do přední části opěrné zábradlí, a v této chvíli stačí drobné zaváhání, zakopnutí, podklouznutí nebo závrať, a jste dole. Pády z lešení se stávají a dočtete se o nich i na Internetu.

lešení na domě

Kotvení lešení do obvodové zdi – jakmile sestavíte jedno patro lešení, musíte jej ihned ukotvit do zdiva, jinak tu hrozí nebezpečí jeho naklonění a zřícení. Toto už se také stalo a je to dokonce zdokumentováno na videu, veřejně přístupném na webových stránkách. Nespoléhejte na to, že se lešení zřítí zrovna ve chvíli, kdy na něm nikdo nepracuje a nikdo se nepohybuje v jeho okolí, nemusí to vyjít a vy pak budete vláčeni lidmi po soudních síních a mít výčitky, že vaší nedbalostí někdo zemřel. Nechte výstavbu lešení raději na profesionálech, kteří nedopustí takové omyly a fatální chyby.