Každý, kdo měl u domu zahradu pěstoval vlastní ovoce a zeleninu. To první, co lidé dělali na zahradě bylo to, že hned sázeli keře a stromy, aby rychle rostly a mohli sklízet úrodu už za pár let. Je jasné že první úroda bude spíše v počtu pár kousků, ale nepotrvá to zase dlouho a stromy začnou plodit stále víc a víc plodin. Rozhodli jste se koupit zahradu, anebo chcete začít pěstovat na zahradě která byla dosud koncipována jako okrasná? Rozhodně svého rozhodnutí nebudete litovat. Stále více lidí se v diskusích na sociálních sítí svěřuje s tím, že jim přestává chutnat kupovaná zelenina i ovoce.

zahradní skleník

Je to způsobeno tím, že pěstitelé ve velkoprodukci dělají maximum pro to, aby za co nejkratší dobu s co nejnižšími náklady vypěstovali co nejvíce plodin. To se samozřejmě odráží na jejich kvalitě a také na chutí. Mnohé vědecké výzkumy potvrdily, že výživnost rychlených plodin se vůbec nedá srovnávat s plodinami které si vypěstujete doma sami.

zahradní skleník

Jak začít?
V případě že nemáte vůbec žádné zkušenosti s pěstováním, byste se měli poradit buď s příbuznými nebo kamarády kteří zkušeností mají, anebo se můžete podívat na sociální sítě kde najdete spoustu různých skupin zaměřeních právě na pěstování. Nejprve si budete muset založit záhonek, což se a většinou tak, že se tráva zakryje plachtou, aby tráva vyschla. Pak už jenom vykopete, záhonek zryjete, zbavíte ho hrudek hlíny a můžete začít sázet nebo vysévat. Jestli chcete mít jistotu, že se vám podaří vypěstovat alespoň pár kusů zeleniny na první pokus, měli byste mít na zahradě skleník. V dnešní době jsou velice populární polykarbonátové skleníky, které jsou vyrobeny tak, aby odolávaly i velkým rozměrům počasí. Polykarbonát se nerozbije na střepy tak jako sklo, takže je i bezpečnější. Začněte pěstovat už příští rok na jaře, a odměnou vám budou chutné a výživné plodiny.